top of page

Akvarel na ručno rađenom papiru

Zadnjih par mjeseci sam ostvarila jednu divnu kreativnu suradnju testiranjem tehnike akvarela na ručno rađenim papirima..

Cvjetni akvarel na papiru 'Botanical mix'
 

MojPapir ručno rađeni papir


Ana Cvitić je magistra dizajna koja je dugo godina imala studio za grafički dizajn i digitalni print, a strast prema papiru ju je odvela na novi put i studio je prenamijenila za ručnu izradu papira pod nazivom MojPapir.


Ana Kaže:

Falilo mi je mira, prirode, rad rukama. Tada je zaiskrio taj papir u meni :) i ideja da ga sama radim. Ništa ti ne nameće, stoji tamo prazan i čeka sve tvoje ideje i kreacije da se preliju na njega (bilo u riječima bilo u crtežima). Boljeg dizajna za mene nema. Kako bi izgledao naš život bez papira? ...
Cvjetni motiv na papiru od bijelog pamuka

Ja se u potpunosti slažem i jako mi se sviđa kako je papir, nekada samo podloga i medij za stvaranje priče, sada i sam umjetničko djelo od svog nastanka, pa do slijedećeg koraka kada se upotpunjuje beskonačnim primjenama.


Granulirajuće vodene boje na papiru od lana

Imenjakinje Ana i ja smo se našle slučajno, kako to danas biva preko društvenih mreža. Odmah smo se povezale i već nakon nekoliko dana su mi stigli prvi papiri za testiranje.


Odmah su me oduševila nova iskustva, do tada nisam imala priliku slikati na ručno rađenom papiru i svakako je bio izazov naći granice inače jako slobodnog akvarela. No već u prvih nekoliko papira sam shvatila koliko je divno, posebno napraviti rad na njima.



Prva tura je prošla velikim dijelom uspješno, no nisu svi papiri bili pogodni za tehniku akvarela. U neke vrste je boja 'tonula' u momentu, te nije bilo prostora za manipulaciju i samo uređenje slike.


Primjer neuspješnog akvarela na papiru

Nakon testiranja Ani sam javila dojmove (dobre i loše) i analizu mog iskustva, kako bi mogla prilagoditi recepte budućoj primjeni. Zatim sam isprobala novi set papira, a Ana me posjetila na jednom festivalu gdje smo se i osobno upoznale.


Cvjetni motivi na divnom papiru od bijelog pamuka

Za mene najdraži dio korištenja je kada boja 'upadne' u teksturu papira, desi se sasvim nova dimenzija slike i svaki rad postane dodatno poseban. Teško je za opisati riječima ono što se dotakne prstima, a još teže je slikom prikazati čaroliju koja se desi kada se papir nagne prema svjetlu, pogleda pod kutom ili nađe detalj prirode koji je Ana ubacila prilikom izrade.


Detalji papira - iz prirode u umjetnost

MojPapir ručno rađeni papir je ekološki osviješten, napravljen težeći tehnikama recikliranja i održivosti, autentičan i poseban - kao i rad koju stvaram na njemu, svaki je potpuno jedinstven. Desi se jedinstvena suradnja raznih primjena i kombinacija dva umjetnička rada - samog papira i onog što se napravi s njime.


Abaka Orange papir

Ana me nije tražila ništa zauzvrat, osim feedbacka kako bi unaprijedila svoj proizvod. No kada netko radi ovako nešto pun ljubavi, kvalitete i kreativnosti, mislim da se zaslužuje podijeliti i s drugima. Svakako bacite oko na MojPapir web i društvene mreže, gdje možete saznati više o ovom jedinstvenom proizvodu, i osobi koja ga ručno izrađuje.


Ana hvala ti na povjerenju i divnoj suradnji. Radujem se pratiti nastavak MojPapir priče, te svim našim budućim suradnjama.


Pogledajte i video kako slikam na ručno rađenom papiru:



Hvala na čitanju!


Ana

bottom of page